Окачествяване на земеделска продукция и храни чрез спектроскопия в близката инфрачервена област (NIRS)

Лица за контакти:  Ивайла Динчева (тел: /02/ 9635411),  Марияна Влахова  (тел: /02/ 9635413); (e-mail: Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите. )
 
 
Агробиоинститутът разполага с апарат за спектроскопски анализ в близката инфрачервена област /NIR System model 6500 M/, скойто могат да се окачествяват семена, храни, фуражи.
 
По отношение на точността, методът не се различава от химичните анализи, но за разлика от тях е бърз, недеструктивен и не се налага специална подготовка на пробите с използване на разтвори и реагенти. На една и съща проба може да бъде определено съдържанието на различни компоненти.
NIRS спекнроскопията рутинно се прилага в АБИ за оценка съдържанието на протеини, мазнини, влакнини, влага и пепел при пшеница, ечемик, овес, ръж, царевица, ориз, грах, соя, слънчоглед, люцерна и др., както и в техни продукти.
 
Разработват се и калибрационни модели за NIRS в зависимост от специфичните нужди на клиентa.