Европейска нощ на учените в АБИ, 2020г

 

ПОКАНА

 

Поради ограничения за организиране на мероприятия наложени заради пандемията COVID 19 мероприятието ще се проведе онлайн под формата на презентации и клипове на Фейсбук страницата и на сайта на АгроБиоИнститут.

Програма на 27-28-29.11.2020 г. във facebook страницата на АгроБиоИнститут https://www.facebook.com/agrobioinstitute и web стравицата на института www.abi.bg

 Лаборатория FRESHER:

 Наука в града FRESHER:

 • Болести и неприятели по растенията https://youtu.be/tjBZP0f-bTg
 • Механизми на паразитизъм при стъблени холопаразитни растения от род

Cuscuta https://youtu.be/f25qTsSkVl8

Наука в града FRESHER: Генетично модифицирани растения

Генетично модифицирани растения-теория https://youtu.be/chPsus_6lQQ

Генетично модифицирани растения-лабораторна демонстрация 1 https://youtu.be/M0H6uq_3cbI

Генетично модифицирани растения-лабораторна демонстрация 2 https://youtu.be/xokiuf3a5Zc

Генетично модифицирани растения-лабораторна демонстрация 3 https://youtu.be/fPlILXchN48

Дивата люцерна моделно растение в съвременната геномика

https://www.youtube.com/watch?v=ErzVQD4gsL0&ab_channel=AGROTVBULGARIA   

Наука в града FRESHER:

 • Растенията и нашето бъдеще в условията на променящ се климат https://youtu.be/sQ02Blw0k74
 • Използване на цветове за изследване на ген, подобряващ “здравето” на растенията в условия на стрес https://youtu.be/g_ypsMvmjvI

·       Ферма в Космоса https://youtu.be/6v9glYGWO74

Наука в града FRESHER:

Медицинските растения и възможностите им за терапия. https://youtu.be/lcY2kyBnM0w 

 FRESHER кафене:

Магия FRESHER:

 • Он лайн викторина Награди за 10 участници, които са отговорили от правилно.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSedsl2G52BTJ8h7pLtWlgU-4xdJx0yhAT6DqXq0_AWnYPFTVw/viewform

 • Арт студио Лили

Изработване на картичка птици от листа https://youtu.be/PqIwEKdmvKU

Приятели на растенията https://youtu.be/lAMDyCKNeHc

Акварел и есенни листа https://youtu.be/ryCiAs3fkXs

Оцветяване за деца https://youtu.be/s3VVdJAGZrs

 • Он лайн представяне на материалите /рисунки, снимки, презентации, видеоклипове и есе/ от конкурсите обявени от АБИ.

 И накрая помогнете ни, да разберам доколко сме ви били интересни и полезни, като попълнете Малка анкета и играйте за награда… https://fresher.sciwise.org/r/initial_survey

Всички участници в подготовка на програмата и всички участници в конкурсите ще получат сертификат, а наградените участници в конкурсите ще получат и награда. Сертификатите и наградите ще бъдат изпратени до всички участници с куриерски услуги с разходи поети от АгроБиоИнститут. Поради въведените нови ограничения породени от вирусната пандемия може да има забавяне за осигуряването и доставката на сертификатите и наградите, за което моля да ни извините.


Наградени материали от конкурсите

Наградени рисунки

Първа възрастова група

 

Първа възрастова група първо място

Мерве Юмерова

Петър Русев

Първа възрастова група второ място

Бурчин Билял

Преслава Цветанова

Първа възрастова група трето място

Мария Гюлина

Сияна Николова

 

Втора възрастова група

 

Втора възрастова група първо място

Вяра Стоянова

Втора възрастова група второ място

Селен Наимова

Втора възрастова група трето място

Преслава Станева

 

Трета възрастова група

 

Трета възрастова група първо място

Ивайла Петрова

Александра Калийна

Йоана Караджилова

Калина Латинова

Трета възрастова група второ място

Виктория Денчева

Катерина Левчева

Трета възрастова група трето място

Александра Атанасова

Наградени снимки

Четвърта възрастова група

Анна Радкова – първо място

Трета възрастова група

Борис Стоянов – първо място

Яна Манчева – второ място

 

Конкурс видео

Първа възрастова група

Илия Йорданов – първо място

Трета възрастова група

Ралица Стайкова, Миглена Янкова, Теодора Попова, Виктория Пепелярска, Теодора Босева, Вяра Симеонова – второ място

 

Конкурс Презентации

Виктор и Красимир Сотирови – първо място

Радинела Бръмчева – второ място

Ралица Ангелова второ – място

Божидара Апостолова – трето място

Конкурс есе

Лиляна Йорданова

 


 

FRESHER – Find Research Everywhere, SHare and expERience ” е иновативен проект за Европейска нощ на учените 2020 с ръководител Центъра за изследвания и анализи. В проекта участват 20 основни и 40 асоциирани партньори от цялата страна, с мащабна програма в повече от 15 селища. Програмата обхваща вълнуващи дейности в училища, конкурси, срещи с учени в изследователски институти и университети, на влак, в планината и на кораб, и събития на публични градски локации.

Нека отбележим заедно Европейската нощ на учените в АгроБиоИнститут на 27

Ноември 2020 петък. Темата на Нощта 2020 ЗДРАВЕТО НА РАСТЕНИЯТА, а в АБИ са обявени и 5 под-теми

Растителни Биотехнолигии – „Растителна регенерация – от клетка до растение”

Болести по растенията и неприятели

Генетично модифицирани растения – моделни и културни

Растенията източник на здраве и вдъхновение

Растенията и нашето бъдеще в условията на променящ се климат

В посочения линк и сайта на института ще откриете всички планирани вълнуващи дейности и конкурси, които ще се проведат в АБИ на 27.11.2020 от 17 до 24 часа.

 

КОНКУРСИ

 

В рамките на проект FRESHER, посветен на «Европейската Нощ на учените 2020», финансиран  програма Хоризонт 2020, дейности Мария Складовска Кюри, АгроБиоИнститут /АБИ, ССА/ със съдействието на БФ, СУ обявява тематични  конкурси за снимка, видео, рисунка, аудио запис и есе по посочената тема и под-теми. Европейска нощ на учените 2020 се организира по проект FRESHER . Целта на проекта е да се популяризира дейността на учените сред обществото, както и за насърчаване на все повече млади хора да ориентират бъдещото си развитие към науката. Чрез серия от дейности и участия и медийни прояви фокусът на тази инициатива /2020/, ще бъде посветен върху повишаване на общественото разбиране и ангажираност с науката. Основните дейности през нощта ще включват прояви за ангажиране на ученици, студенти граждани, учени в цялата страна с развитието на науката, провеждане на викторини, научни кафенета, експерименти, научни шоута, симулации, игри и конкурси.

Целта на конкурсите е под формата на: рисунки, снимки, есета, видео материали /мултимедийни презентации/, да се популяризира науката. Дата на стартиране: 20.10.2020 г.               Дата на приключване: 24.11.2020 г.

FRESHER Photo/Фото ФРЕШЕР – онлайн фото конкурс за всички. Участниците са предизвикани да направят снимка по обявената тема. Снимките трябва да бъдат в JPG формат.

FRESHER Video, presentation/Видео, презентация ФРЕШЕР – онлайн видео/презентация конкурс за млади хора. Участниците са предизвикани да направят до 3-минутен видео клип или презентация по обявената тема. Видеоклиповете трябва да бъдат в MP4 формат, а презентациите в ppt формат.

FRESHER Touch/Рисунка ФРЕШЕР– конкурс за рисунка за деца и млади хора по обявената научна тема. Рисунките трябва да бъдат в А3 и А4 формат, като няма ограничение в използването на материалите за рисуване.

В конкурсите могат да участват деца, ученици на възраст от 4 до 19 години, студенти и млади хора разделени в четири състезателни групи:
І група – 4 – 11 години;
ІІ група – 12 – 15 години;
ІІІ група – 16 – 19 години;
ІV група – студенти и млади хора.

Рисунките трябва да бъдат изпратени или донесени на място на адрес бул. “Драган Цанков” №8, Агробиоинститут (4 ет. на Биологическия факултет) от 8.30 до 16 ч., понеделник до петък от 10.11 до 24.11. Рисунките ще бъдат изложени по време на мероприятието «Европейската Нощ на учените 2020». Авторските права на изпратените за конкурса материали принадлежат изцяло на участниците. Всеки участник дава право на организатора свободно да представя изпратената рисунка без ограничения и в глобален мащаб за популяризиране и рекламиране на конкурса организиран в рамките на  Нощта на учените 2020 г.

 • FRESHER Voices/Гласове ФРЕШЕР – серия от mp3 аудио записи на разговори по обявената научна тема. Аудио записите трябва да бъдат до 5 мин.
 • FRESHER Essay/ Есе ФРЕШЕР – онлайн конкурс за есе за момичета по обявената научна тема. Момичетата трябва да разкажат как виждат бъдещето на наукатата или да споделят мнението си за научното наследство и традиции в съвременната наука и нейното бъдеще в рамките на/до 3 стр, Word формат.

Снимките, видеоклиповете, презентациите, аудио-записите и есетата изпращайте на адрес  aneliaiancheva@abi.bg; anelia64mimi@yahoo.com

Всеки участник може да участва само с една снимка, видео, презентация, рисунка, аудио запис или есе, като няма ограничение да се кандидатсва в повече от един от обявените конкурси. След приключване на конкурсите, получените материали ще бъдат качени на фейсбук страницата на събитието, където от 22 до 25.11.2020 може да гласувате за най-добра снимка, видео, презентация, рисунка, аудио запис или есе. Ще бъде назначено и жури от учени от АБИ, което да даде своята оценка в различните категории на конкурса. Журито ще оценява, както идеята, така и изпълнението. Връчването на наградите на публиката и журито (І, ІІ, ІІІ награда) ще се проведе по време на Нощта на учените на 27.11.2020 г, от 20.00 до 20.30 ч, във фоайето на АБИ.

За информация за организираните конкурси, програмата и последни новини моля посетете Фейсбук страницата на събитието и сайта на института:

https://www.facebook.com/events/766641190746065/, както и на www.abi.bg

 

        Програма за „Нощта нa учените

     FRESHER -2020 в АгроБиоИнститут

 

 • Забавна Биология Презентации, опитни постановки, демонстрации и постери свързани с посочените две основни теми и три под-теми от колеги учени от АБИ и други И-ти на ССА, както колеги от БФ и студенти – от 17 до 24 часа, зала на АБИ.
 • Дискусия-диалог Растенията и нашето бъдеще в условията на променящ се климат “ Дискусията ще включва презентации по посочените под-теми и ще бъде водена от модератор /ще бъде уточнен допълнително/, а участници в дискусията са всички присъстващи на мероприятието желаещи да вземат участие в дискусията, гости, ученици, студенти, присъстващи колеги учени, начален час 18 – до 20 часа, зала на Геномен Център.
 • Европейски кът –Европейски кът – рекламни флаери за проекта FRESHER, попълване на въпросника предоставен от Форум Демокрит, за оценка на организираното мероприятие. Постери и други рекламни материали свързани с други проекти по програма Хоризонт финансирани със средства от ЕС, както и представяне на Националната научна Програма „Храни – финансирана от МОН , начален час 17 до 24 ч, фоайе ГЦ 
 • Арт-студио-“Лили“ – ще бъдат предоставени разнообразни материали за изработване на картички, рисунки апликации за най-малките посетители, за да развихрят въображението си и представят своето виждане за вълшебството на растенията, начален час от 17 часа до 21 часа, зала на АБИ
 • Награждаване и връчване на грамоти и награди на победителите в конкурсите- първа, втора и трета награда /на жури и публика/ във всички възрастови категории в различните конкурси, сертификати за участие на всички включили се в конкурсите – 20.00 до 20.30 ч , фоайе АБИ
 • Изложба на всички рисунки участващи в конкурса, есета мултимедийно представяне на снимките, презентациите и видеата участващи в конкурсите, фоайе АБИ – през цялото време на мероприятието, 17-24 ч.
 • Забавна викторина за всички посетители от различни възрасти – начален час 21 ч фоайе АБИ

* За всички посетители, гости, участници ще има осигурени безалкохолни напитки, плодове и снаксове